Onze Webwinkel

In de webshop van Kapsalon Prophitius. Bedoelt om u nóg beter van dienst te zijn.

Zodat u, als u alleen iets wilt kopen, niet perse naar onze kapsalon hoeft toe te komen.


Geschiedenis

De geschiedenis van 3 generaties kappers bij Kapsalon Prophitius.

Gerrit Prophitius (1921-2017): 14 jaar jong is de heer G. Prophitius (Gerrit) als hij besluit kapper te worden in plaats van boer, zoals zijn vader. Zijn vader is het hier niet mee eens, maar Gerrit gaat toch “stiekem” bij een kapper in de leer. Later behaalt hij vele diploma’s en oorkondes. Tevens is hij in bezit van de laureaat van de arbeid. Aangezien Gerrit jaren samenwerkt met Dr. Van Uden, die zich verdiepte in de medische wetenschap van huid en haar, krijgt hij de titel Haarkundige.Op 20 juni 1950 wordt Gerrit vol trots landskampioen, de beker staat nog steeds als pronkstuk in de zaak. In 1951 begint hij voor zichzelf in Amsterdam. In 1960 verhuist de familie naar de Dorpstraat 22 te Otterlo. In 1978 wordt, aan de overkant van de straat samen met Bert Prophitius een nieuwe zaak geopend met een aparte dames- en herensalon. In 2001 is het volledige interieur gerestyled. En in oktober 2015 heeft er een grote verbouwing plaats gevonden en is de Herenafdeling meer ingericht als zogenaamde barbershop. Dit in opdracht van 3e generatie Laurens, hij zwaait tegenwoordig de scepter. Op 6 december 2017 is Gerrit Prophitius op 96-jarige leeftijd overleden. Tot kort voor dat moment was hij nog werkzaam en genoot hij nog van zijn grootste hobby! 
 
Bert Prophitius (1948): Als 15 jarige jongen begint Bert met de avondopleiding tot herenkapper waarna hij op zijn 16e besluit ook de dagopleiding tot dameskapper te volgen. De opleidingen tot heren- en dameskapper zijn op dat moment nog gescheiden op de Kappersdagschool te Arnhem (het huidige Haarstylistencollege). Ook Bert haalt heel wat diploma’s en net als zijn vader is hij in het bezit van de laureaat van de arbeid. Ook weet hij, zoals ook zijn vader deed, de docenten opleiding af te ronden. Vervolgens doet Bert bij vier kapsalons heel wat ervaring op. Met veel plezier werkt Bert enkele jaren als kapper op de Hartenberg (tegenwoordig ’s Heerenloo). In 1978 gaat hij samen met zijn vader aan de Dorpstraat te Otterlo aan de slag. Vader Gerrit op de herenafdeling en Bert op de damesafdeling. Sinds september 2015 is Bert van zijn vrije tijd als gepensioneerde aan het genieten.
 
Laurens Prophitius (1979):Op 16 jarige leeftijd haalt Laurens zijn diploma op de middelbare school. Vakantie is er niet bij aangezien er direct een opleiding gestart moet worden bij het Haarstylistencollege te Arnhem. Doordat hij drie maanden eerder dan gebruikelijk aan de opleiding begint heeft hij een leuke voorsprong op de rest. Laurens behaald net als zijn opa en vader verscheidene diploma’s waaronder het diploma van Tophairstylist. Daarbij volgt hij nog diverse cursussen om de klant nog beter van dienst te kunnen zijn. Na de opleiding bij het Haarstylistencollege gaat Laurens op 18 jarige leeftijd parttime aan de slag op de herenafdeling aan de Dorpstraat. Met opa Gerrit aan zijn zijde wordt er heel wat afgeknipt. De overige dagen gaat Laurens aan de slag bij de kapperszaak van Cees Meiling in Putten. Ook daar leert hij de kneepjes van het vak, onder andere de blockhead (Amerikaans mariniers kapsel) weet hij perfect strak te knippen en hij leert om de heren in de herensalon een voortreffelijke hoofdhuidmassage te geven. Lekker ontspannend en goed voor de bloedsomloop. Hebt u last van een drukkende hoofdpijn, vraag er gerust naar. Ook leert hij van opa Gerrit hoe je op de "ouderwetse" (ook wel Old School genoemd) manier iemand fijn glad kunt scheren. Inmiddels werkt Laurens al een flink aantal jaren fulltime aan de Dorpstraat. Natuurlijk wordt er bij Kapsalon Prophitius de laatste modelijn gevolgd, zoals de huidige lijn met de pompedour en de (razor) fades. Tevens is Laurens de BHV-er van het stel. Klantvriendelijkheid, kwaliteit en veiligheid staan bij Laurens hoog in het vaandel.  Na ruim 20 jaar met opa te hebben samen gewerkt, werkt hij nu samen met zijn "oud"collega van de kapsalon in Putten, Ingrid van Winkoop, samen in de herensalon.

 

De Kapper uit Amsterdam.

1960; Een moderne man uit de grote stad komt naar de Veluwe, een kapper.

 In Otterlo ging Gerrit Prophitius verder met de zaak, die hij in 1951 oprichtte in Amsterdam. De heren uit de hele omgeving hadden hier profijt van, want in die tijd was er geen moderne herenkapper in de buurt. De mensen van de omliggende dorpen konden nu dus naar een kapper gaan die goed op de hoogte was van de nieuwste modelijn in die tijd. Na een tijdje had hij het zo druk dat de klanten zelf buiten op de stoep zaten te wachten en soms werd er zelf een kratbier gehaald bij de plaatselijke slijter. Ook gaf hij adviezen op elk vlak, over het haar maar ook als er eens mannen waren met andere problemen. Ook kwamen er veel mensen uit Wekerom en De Valk, zelfs nu 46 jaar later zijn er nog verscheidenen die nog steeds komen

“Er was er toen niet één die zó kon knippen als kapper Prophitius!”, volgens dhr. vd Bospoort, een trouwe klant vanaf het begin. “Hij luisterde ten minste naar wat je graag wilde, niet gewoon één kapsel zoals iedereen die droeg in die tijd. Maar een modern geknipt kapsel en nog geföhnd ook!” Er zijn er maar weinigen die kunnen zeggen dat ze al zo lang bij een kapper komen. Er zijn er zelf geweest die op de wegwijsborden in Wekerom een bord hadden geplakt met “kapper Otterlo”erop. Velen kwamen elke week om hun haar te laten föhnen voor het weekend, toen was het nl mode om een mooie slag in het haar te hebben en Gerrit Prophitius kon (en nog steeds) dat als de beste. Het was soms zo gezellig dat de klanten nog bleven zitten terwijl ze allang klaar waren. Het gebeurde wel dat moeder de vrouw belde met de vraag of haar man al aan de beurt was. Als deze dat hoorde werd er gebaard naar de kapper dat hij nog lang niet aan de beurt was, het was toch immers veel te gezellig om naar huis te gaan en om het huis de boel te moeten aanharken. Want dat moest altijd voor de zondag gebeuren. Na verloop van tijd kwamen ook zoon en kleinzoon in de zaak. De kapsalon verhuisde naar de overkant van de Dorpsstraat (van nr.22 naar nr. 23) waar de zaak nog steeds gevestigd is. En werd nu een dames- en herenkapsalon. 3 generaties in één kapsalon en nog altijd klanten uit de wijde omgeving. Toen G. Prophitius 14 jaar was wilde hij kapper worden. Zijn vader vond dat maar niks. “Je wordt toch geen kapper!? Dat is een beroep voor mensen die niks anders kunnen worden!”, zei zijn vader.

Deze had graag gezien dat zijn zoon de boerderij zou overnemen. Dus ging hij op 14 jarige leeftijd bij een baas werken, daar heeft hij het vak geleerd. In die tijd ging je niet naar een kappersschool, je leerde je vak bij een leermeester. Veel later heeft G. Prophitius nog tal van diploma’s en oorkondes gehaald en gekregen. Ook heeft hij het laureaat van de arbeid gekregen. En hij mag zich Haarkundige noemen omdat hij namelijk jaren samen heeft gewerkt met Dr. v. Uden, die zich verdiepte in de medische wetenschap voor huid en haar. Er zijn nog steeds mensen die bij Prophitius komen met haar problemen.

twitter

  • Vanaf april is ons geheel vernieuwde webwinkel online. https://t.co/El8CbN9MfW 5 maanden, 2 weken terug
  • Sinds 22 september staan we elke week op vrijdag en in de oneven week ook op zaterdag met z'n tweeën in de Herenafdeling. #Korterewachttijd 11 maanden, 3 weken terug
Meer tweets

Nieuwsbrief

Als u hieronder uw e-mailadres invult, ontvangt u vanaf nu onze nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en speciale aanbiedingen. 

Staat u al in ons bestand? Dan ontvangt u vanaf nu ook de nieuwsbrief.

Wijzigingen kunt u doorgeven via de contactpagina.